
Economy and Entrepreneurship
ISSN 2522-459X
Сучасний стан організації обліку витрат підприємств готельно-ресторанного господарства
The current state of costs accounting organizing in hotel and restaurant business
DOI:
10.33111/EE.2020.44.ShilvinskaO_GlygaloN_KulykY
Анотація: У статті розглянуто особливості витрат підприємств готельно-ресторанного комплексу. Існуюча облікова система, на більшості підприємств готельно-ресторанного господарства, не відповідає вимогам і потребує досконального реформування. У статті проведено систематизацію принципів організації обліку витрат, що дозволить створити умови для достатнього рівня інформативності та урахування переліку всіх вимог щодо бухгалтерських звітів та вихідних даних про діяльність будь-якого підприємства. Проаналізовано особливості та відмінності органі- зації витрат за місцями виникнення та центрами відповідальності.
Обрання того чи іншого підходу до організації бухгалтерського обліку витрат на підприємствах готельно-ресторанного господарства має відповідати обраним методам калькулювання та обліку ви- трат. Обґрунтовано необхідність закріплення обраного методу обліку витрат у обліковій політиці підприємства.
Abstract: The article exams the costs accounting peculiarities of any hotel and restaurant complex. The author has analysed the principles and directions of costs accounting organizing. The main idea of the article is to study the current state of costs accounting at enterprises of the hotel and restaurant industry.
A rationally organized accounting system can significantly increase the efficiency of management of the hotel and restaurant business. The existing accounting system at most hotel and restaurant enterprises does not meet the requirements and it needs to be thoroughly reformed. Only under the comprehensive solution of these problems there will be possible to form a successful concept of the accounting system in the hotel and restaurant industry. The peculiarities and differences of the expenses organizing by their places of origin and centers of responsibility have been analyzed. We believe that the choice of a particular approach to the organizing of costs accounting in the hotel and restaurant industry should correspond to the chosen methods of calculation and costs accounting. The formation of accounting policy at the hotel and restaurant enterprise is a complicated management process, because any accounting policy is an important tool in economic management of such important indicator as profit; and basing on its results, the decision-making information base is formed. The novelty of this study lies in the actualization of the enterprises costs accounting organizing in the hotel and restaurant industry. It has been substantiated the necessity of proper costs accounting organizing, the need to establish methods of costs accounting in the accounting policy. And only the correctly organized costs accounting will allow the enterprises of a hotel and restaurant business to be really competitive.
Ключові слова: витрати, облік витрат, облікова політика, собі- вартість, калькуляція, центр відповідальності, місця виникнення
Key words: costs, costs accounting, accounting policy, cost price, calculation, centre of responsibility, places of origin
УДК: 657.1:338
UDC: 657.1:338
JEL: G32 M21
To cite paper
In APA style
Shilvinska, O., Glygalo, N., & Kulyk, Y. (2020). The current state of costs accounting organizing in hotel and restaurant business. Economy and Entrepreneurship, 44, 108-119. http://doi.org/10.33111/EE.2020.44.ShilvinskaO_GlygaloN_KulykY
In MON style
Шільвінська О.Л., Глигало Н.А., Кулик Ю.М. Сучасний стан організації обліку витрат підприємств готельно-ресторанного господарства. Економіка та підприємництво. 2020. № 44. С. 108-119. http://doi.org/10.33111/EE.2020.44.ShilvinskaO_GlygaloN_KulykY (дата звернення: 14.03.2025).
With transliteration
Shilvinska, O., Glygalo, N., Kulyk, Y. (2020) Suchasnyi stan orhanizatsii obliku vytrat pidpryiemstv hotelno-restorannoho hospodarstva [The current state of costs accounting organizing in hotel and restaurant business]. Economy and Entrepreneurship, no. 44. pp. 108-119. http://doi.org/10.33111/EE.2020.44.ShilvinskaO_GlygaloN_KulykY [in Ukrainian] (accessed 14 Mar 2025).

Download Paper
46
Views
14
Downloads
0
Cited by
- Yatsyshyn S.P. (2001) Osoblyvosti kal´kulyuvannya sobivartosti produktsiyi v umovakh formuvannya rynkovykh vidnosyn [Peculiarities of cost pricing under the conditions of market relations formation]. Technical progress and production efficiency: the Bulletin of the National Technical University "Kharkiv Polytechnic Institute". Collection of scientific works. Issue 24. Kharkiv: NTU "KhPI". 280 p. P. 35-36. [in Ukrainian]
- Golovachko V.M. (2004) Sklad vytrat na vyrobnytstvo, yikh kharakterystyka ta zavdannya obliku. Udoskonalennya systemy obliku, analizu ta audytu yak skladovoyi informatyzatsiyi suspil´stva. [The composition of production costs, their characteristics and tasks of accounting] Zbirnyk materialiv mizhnarodnoyi mizhvuzivs´koyi naukovopraktychnoyi konferentsiyi. Ternopil´-Mukachevo. S.93-95 [in Ukrainian]
- Davidovich I.E. (2001) Upravlinnya vytratamy yak napryam pidvyshchennya efektyvnosti roboty pidpryyemstv i orhanizatsiy [Costs management as a direction to increase the efficiency of enterprises and organizations]: zbirnyk naukovykh prats´ za materialamy mizhnarodnoyi naukovo-praktychnoyi konferentsiyi. Ternopil´s´ka akademiya narodnoho hospodarstva 1–2 chervnya 2001 roku. Ternopil´: Ekonomichna dumka. S. 18-21. [in Ukrainian]
- Sira Yu. V. (2008) Vplyv tekhnolohiyi ta orhanizatsiyi vyrobnytstva na pobudovu obliku vytrat na molokopererobnykh pidpryyemstvakh [Influence of technology and organization of production on the costs accounting forming at dairy enterprises]. Aktual´ni problemy ekonomiky. №5(38). S. 210-215. [in Ukrainian]
- Tkachenko N.M. (2002). Bukhhalterskyy ta finansovyy oblik na pidpryyemstvakh Ukrayiny [Accounting and financial accounting at the enterprises of Ukrayine] , A.S.K., Kyiv, Ukraine. [in Ukrainian]
- Oliynyk O.V. (2001) Formuvannya oblikovoyi polityky shchodo vytrat pidpryyemstva. Tekhnichnyy prohres ta efektyvnist´ vyrobnytstva [Accounting policy formation for enterprise costs // Technical progress and production efficiency]: Visnyk Natsional´noho tekhnichnoho universytetu “Kharkivs´kyy politekhnichnyy instytut”. Zbirka naukovykh prats´, vypusk 24. Kharkiv: NTU “KHPH”. C.49-53. [in Ukrainian]
- Zhytny P. (2006) Orhanizatsiyno-metodolohichni zasady formuvannya oblikovoyi polityky pidpryyemstva [Organizational and methodological principles of forming the accounting policy of an enterprise]. Bukhhalters´kyy oblik i audyt. № 3. S.97-105. [in Ukrainian]
- Pataridze-Vyshynska M.V. (2009) Oblikova polityka: teoriya i praktyka. [Accounting policy: theory and practice]. Zhytomyr Branch Kyiv Institute of Business and Technology. — Access mode: http://www.nbuv.gov.ua/e-journals/eui/2009_1/09pmvtip.pdf. [in Ukrainian]